ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΤΗΤΑ - ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ σημειώσατε 2

Σε λίγες μέρες η φετινή δασική αντιπυρική περίοδος λαμβάνει τέλος.  Μια περίοδο που από το 1998 και κάθε χρονιά μέχρι σήμερα, το Πυροσβεστικό Σώμα δίνει μια πραγματικά, πολλές φορές τιτάνια μάχη με  τις αδηφάγες φλόγες που στοχεύουν τον φυσικό πλούτο της χώρας μας.
Σταθερό στοιχείο πλέον, κάθε χρονιά, αποτελεί η κοπιώδη απλήρωτη υπερεργασία του πυροσβεστικού προσωπικού, με σύμμαχο τις τεράστιες ελλείψεις  του συστήματος δασοπροστασίας και την κρατική αδιαφορία να ενσκήψει στα προβλήματα και να δώσει λύσεις.
Αυτό που δοκιμάζεται και μεταβάλλεται μόνο κάθε χρόνο, είναι η οργανωτική προετοιμασία και η προβλεψιμότητα των υπευθύνων του  συνολικού πλέγματος, πυρόσβεσης -πυροπροστασίας και  ο τυχόν συνυπολογισμός της προστιθέμενης εμπειρίας του Π.Σ.

 
 Εγκαίρως  οι υπεύθυνοι, προφανώς βασισμένοι στις δικές τους προσεγμένες και τεκμηριωμένες μελέτες, προέβλεπαν ένα  ήπιο    καλοκαίρι  του  2012, από άποψη δασικών πυρκαγιών.
 Στις 6-6-2012 στο www.tovima.gr, βλέπει το φως  της δημοσιότητας κείμενο που φαίνεται ότι αντανακλά στα  παραπάνω:

"...«Θα έχουμε πιθανόν ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι από πλευράς δασικών πυρκαγιών...»Στην σχετικά αισιόδοξη αυτή εκτίμηση προχωρούν υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που καταστρώνουν τα σχέδια δασοπυρόσβεσης για φέτος το καλοκαίρι..."
 
Το παραπάνω  δημοσίευμα δεν διαψεύστηκε, ούτε  καν σχολιάστηκε ποτέ, από τους φερόμενους  υψηλόβαθμους εκτιμητές.  Άλλωστε  και οι δράσεις που αναλήφθηκαν, τόσο σε χρόνο, όσο και σε τρόπο συμφωνούσαν με αυτές τις προβλέψεις.
 
Δυστυχώς όμως   η  πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Ο απολογισμός, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, αναμένεται να υπερβεί τον ετήσιο μέσο όρο (523.582 στρέμματα).

Μόνο 15 πυρκαγιές,  ευθύνονται για 407.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, τα 40.000 εκ των οποίων ήταν δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων δέντρων.

Από αυτές, μόνο η πυρκαγιά στη Χίο, στα μέσα Αυγούστου, καταίκαψε  152.000 στρέμματα γης και σχεδόν το 30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας στο νησί. 

Το κενό μεταξύ πρόβλεψης και ζοφερής πραγματικότητας, κλήθηκε να το γεμίσει  μι πρωτοφανή εσωτερική μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστικού  προσωπικού από παντού προς παντού. Μεθοδολογία  δοκιμασμένη και στο παρελθόν και αποτυχημένη.

Δυστυχώς η πραγματικότητα υπερίσχυσε των προβλέψεων και ο δασικός μας πλούτος μέτρησε και πάλι τις πληγές του.