ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΑΝΕ ΘΕΑΤΡΟ

Και φέτος η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, που διοργάνωσε το Αρχηγείο του Π.Σ.την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου για τα παιδιά των Πυροσβεστών, στην Αθήνα, ήταν η παρακολούθηση παιδικής θεατρικής παράστασης.


Ο αεικίνητος Προϊστάμενος Δημοσίων Σχέσεων Ν.Τσόγκας και οι συνεργάτες του, επέλεξαν με ιδιαίτερη φροντίδα, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, μια προσεγμένη και ποιοτική παράσταση, που ενθουσίασε τους εκατοντάδες μικρούς θεατές και τους συνοδούς τους.
Η παράσταση δόθηκε στο θέατρο Μικρή Πόρτα, τη ιστορική παιδική σκηνή που φέτος κλείνει τα 40 της χρόνια και το γιορτάζει με μια εξίσου ιστορική παράσταση, τον «Οδυσσεβάχ»της Ξένιας Καλογεροπούλου.
Ο Οδυσσεβάχ υπήρξε ορόσημο στη ιστορία της Μικρής Πόρτας. Με το ανέβασμά του, το 1981, τάραξε τα νερά του θεάτρου για παιδιά στη χώρα μας αλλά αποτέλεσε συγχρόνως και την αρχή μιας νέας πορείας για τον ίδιο το θίασο, μιας πορείας που συνεχίζεται ως σήμερα.
Ο Οδυσσεβάχ έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες, έχει παρουσιαστεί από αρκετούς ξένους θιάσους, αλλά και από 10 ελληνικά ΔΗΠΕΘΕ. Παράλληλα παρουσιαζόταν και παρουσιάζεται ακόμα σε σχολικές παραστάσεις από Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά σχολεία, ακόμη και Νηπιαγωγεία. Κι αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι γοητεύει θεατές κάθε ηλικίας.
Το έργο έχει αντλήσει στοιχεία από την Οδύσσεια, τον Σεβάχ τον Θαλασσινό και διάφορα γνωστά και άγνωστα παραμύθια.

Βασικό του θέμα είναι η νοσταλγία για την πατρίδα, καθώς και η θέληση και η επιμονή να κατακτάς τους στόχους σου μένοντας πιστός σ’ αυτό που πιστεύεις, ξεπερνώντας κινδύνους και πειρασμούς.
Η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στον Δημήτρη Καραντζά και εφτά ηθοποιοί-αφηγητές, αλλάζοντας συνεχώς ρόλους, αναλαμβάνουν να επινοήσουν και να εξιστορήσουν τα πάθη του Οδυσσεβάχ και των συντρόφων του. Σε μια μεγάλη εξέδρα που διαρκώς μεταμορφώνεται βλέπουμε να ξεπηδούν αιφνίδια νησιά, καράβια, δέντρα, γοργόνες, τέρατα και ζώα. Ανάμεσα στην εξέδρα και το κοινό ένας παραμυθάς - σαν επόπτης, συγγραφέας – παρεμβαίνει στην αφήγηση, είτε λεκτικά είτε μουσικά, και άλλοτε την προωθεί, άλλοτε γίνεται ο έκπληκτος θεατής της.
Στην παράσταση, τα τραγούδια που ακούγονται είναι τα πασίγνωστα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Ιωάννας Τσάμη, η κίνηση της Ζωής Χατζηαντωνίου, η μουσική διδασκαλία είναι της Νικολέτας Χατζοπούλου που επεξεργάστηκε και τα μοτίβα των τραγουδιών του Δ. Σαββόπουλου για να δημιουργήσει μουσικές γέφυρες.
Οι φωτισμοί είναι του Αλέκου Αναστασίου και ηθοποιοί είναι οι Κωνσταντίνος Βουδούρης Γιάννης Κλίνης, Θύμιος Κούκιος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Σωκράτης Πατσίκας, Ελίνα Ρίζου και Γιώργος Χρυσοστόμου


Στο διάλειμμα της παράστασης, στο φουαγιέ του θεάτρου, η μπάντα του Πυροσβεστικού Σώματος, παιάνισε χριστουγεννιάτικες μελωδίες, ενώ στο τέλος της παράστασης, δόθηκαν στους μικρούς, δώρα από τα ΠΑΙΔΙΚΆ ΧΩΡΙΆ SOS.