ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ - ΣΕ ΑΓΝΟΙΑ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ "ΠΕΝΤΑΕΤΩΝ"


Από τα μέσα Μαίου, αναμενόταν η εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας για την υλοποίηση του τελευταίου σχετικoύ νόμου γιa την πρόσληψη στο Π.Σ. 4000 Πυροσβεστών, πενταετούς θητείας.
Ρύθμιση που παρά τις όποιες ενστάσεις, ''κούτσα κούτσα'', θα έφερνε προσωπικό στο Π.Σ. αλλά το κυριώτερο, θα έλυνε με το ίδιο τρόπο βέβαια ''κούτσα κούτσα'', το εργασιακό "δαιδαλώδες" χιλιάδων συναδέλφων μας συμβασιούχων.
Ήταν νομίζω συνειδητή επιλογή των σωματείων των μονίμων συναδέλφων να μην επεισέλθουν σε ουσιαστική κριτική στο σχέδιο που υφάνθη, λόγω του λεπτού θέματος της εργασικής αποκατάστασης που έστω και αποσπασματικά, διαφαινόταν.
Ειδικότερα η ΕΑΠΣ, πέρα από κάποιες παρεμβάσεις γιά έτερα ζητήματα του Π.Σ. που θίγονταν στο νομοσχέδιο, αλλά και για κάποια ειδικότερα νομοτεχνικά θέματα δεν μπήκε στην ουσία του θέματος για τους παραπάνω λόγους.
Όχι βέβαια ότι δεν διέβλεψε την ουσιαστικότερη προσπάθεια της Πολιτείας, να δημιουργήσει δεύτερη ταχύτητα εργαζομένων στο Π.Σ. με λιγότερες αποδοχές, λιγότερα δικαιώματα και μάλιστα με προοπτική το σύστημα των πενταετών να εδραιωθεί και να επεκταθεί.
Επίσης ήταν ξεκάθαρο ότι με το σύστημα ξεκίναγε η ξεθεμελίωση των Επικουρικών μας Ταμείων, μιας και οι χιλιάδες πενταετείς, που θα καλύπτουν οργανικές θέσεις, δεν θα είναι μέτοχοί τους, στερώντας έτσι την επιβίωσή τους στο επόμενο διάστημα.
Με τον ίδιο τρόπο δεν πέρασε απαρατήρητο ότι με το συγκεκριμένο νομοθέτημα, αποκλείονται περί τους 2000 συμβασιούχους και βέβαια ότι εν αναμονή της περίφημης προκήρυξης περικόπηκε η θητεία των φετινών συμβασιούχων από 8 σε 6 μήνες.

Η συναδελφική μας αλληλεγγύη, θα πρέπει να το τονίσω, μας έκανε νε συγκρατήσουμε την κριτική μας και να αφήσουμε τα δικά τους σωματεία να διαπραγματευτούν το ζήτημα, μιας και οι ίδιοι δεν ζήτησαν τη συμπαραστασή μας ή την άποψή μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί να παραμείνουμε απλοί παρατηρητές του δράματος.

Σε αυτή την άγρια εποχή της λιτότητας, του περικόπηκαν δύο μήνες δουλειά, χωρίς "κιχ" και 5.500 συνάδελφοι συμβασιούχοι δουλεύουν εδώ και δύο μήνες χωρίς να πάρουν ούτε ένα ευρώ.

Τέλος ενώ από μέσα Μαίου αναμένεται η προκύρηξη της πρόσληψης των Πυροσβεστών 5ετους θητείας, εχθές κυκλοφόρησε έγκριση για την κίνηση των διαδικασιών πλήρωσης 750 θέσεων στη Σχολή Πυροσβεστών και 50 στην Πυροσβεστική Ακαδημία, των οποίων η πρόσληψη θα ολοκληρωθεί μετά την 31-12-2011.
Και βέβαια ευσπρόδεκτη η πρόσληψη των μονίμων, μιας και παρόμοιος είναι ο αριθμός των προσφάτως συνταξιοδοτηθέντων συναδέλφων, αλλά είναι επαχθέστατο να παίζει η πολιτεία με των αγωνία τόσων χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων που αγωνιούν μέρα- μέρα για το αύριο τους στο Π.Σ.

Δυστυχώς η Πολιτεία έχει από χρόνια συνηθίσει στα μεσοπρόθεσμα..