ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ ΣΤΟ ΦΤΩΧΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ



Και ενώ οι μνημονιακές επιταγές των δανειστών-δυναστών της χώρας, στεγνώνουν και οδηγούν την χώρα μας σε μια πρωτοφανή δυστυχία, εισήλθε τάχιστα και ένα νέο σκληρό χτύπημα για να επιταχύνει την πορεία της προς την φτώχεια, την ανέχεια και την οπισθοδρόμηση προς τη δεκαετία του 40-50.

Ο νέος πέλεκυς με το ευφάνταστο τίτλο "Μεσόπροθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015." στις σελίδες του υπό ψήφιση νομοθετικού του κειμένου περιγράφει το τσουνάμι της οριζόντιας, άδικης και αδιέξοδης συνταγής άγριας φτωχοποίησης του ελληνικού λαού. Οι βασικοί πυλώνες της νέας αυτής επιδρομής βασίζονται:
1. Στην άμεση εφαρμογή μέτρων λιτότητας ύψους 28,3 δισ. ευρώ.
2. Στην πώληση σε ιδιώτες όλων των συμμετοχών του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες και ακινήτων του Δημοσίου με στόχο να αντλήσει 50 δισ. ευρώ.
3. Στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της οικονομίας που για την πενταετία προσδιορίζεται σε 97 δισ. ευρώ με δανεισμό από τους εταίρους και το ΔΝΤ.

Με πέντε νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή από την ερχόμενη εβδομάδα ως και το τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση και στην εφαρμογή των μέτρων.
1 Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί ο εκτελεστικός νόμος για την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα.
2 Τον Ιούλιο θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.
3 Τον Αύγουστο θα κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο«σκούπα» για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.
4 Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την απλοποίηση του ισχύοντος.
5 Σε σύντομο χρόνο θα υπάρξει ένα σχέδιο νόμου για συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου.

Στην εξειδίκευση των μέτρων, το μεγάλο τσεκούρι πέφτει στο αγαπημένο θέμα του κ.Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης,τους Δημοσίους υπαλλήλους.

Η λίστα του "Σίντλερ" περιλαμβάνει
1. Μείωση μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο κατά 2,2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα:
- Μείωση μισθών του μόνιμου προσωπικού με κατάργηση των υπερωριών, περαιτέρω μείωση πρόσθετων αμοιβών.
- Κάλυψη των αναγκών με την αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.
- Απολύσεις συμβασιούχων. Μείωση του αριθμού κατά 50% το 2011 και κατά 10% κάθε επόμενο έτος.
- Πενταετές «πάγωμα» προσλήψεων με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μία πρό σληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις από το Δημόσιο.
2. Αναδιοργάνωση ΔΕΚΟ με στόχο εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα:
- Μείωση προσωπικού και μισθών.
- Αύξηση εισιτηρίων για την αύξηση των εσόδων των συγκοινωνιακών φορέων.
- Αύξηση τιμολογίων για την αύξηση των εσόδων δημόσιων επιχειρήσεων και Οργανισμών.
3. Καταργήσεις/ συγχωνεύσεις φορέων για εξοικονόμηση 770 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα:
- Μετατάξεις και απολύσεις προσωπικού έπειτα από κατάργηση και συγχώνευση φορέων.
- Η μείωση των επιχορηγήσεων οδηγεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων και σε απολύσεις σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης.
4. Μείωση αμυντικών δαπανών για εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ.
5. Εξορθολογισμός δαπάνης ΠΔΕ για εξοικονόμηση 504 εκατ. ευρώ - Μείωση της δαπάνης του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ, δηλαδή «μαχαίρι» στις επενδύσεις και «χειρόφρενο» στα δημόσια έργα.
6. Μειώσεις λειτουργικών δαπανών κατά 584 εκατ. ευρώ
7. Περικοπές σε δήμους- περιφέρειες ύψους 1,35 δισ.ευρώ.

Η δεύτερη λίστα του "Σίντλερ" περιλαμβάνει Μαχαίρι σε συντάξεις, επιδόματα. Ειδικότερα:

1. Αλλαγές στον χρόνο επιδότησης της ανεργίας των εποχικώς απασχολουμένων που εργάζονται μερικούς μήνες τον χρόνο και τους υπόλοιπους επιδοτούνται. Τίθενται εισοδηματικοί περιορισμοί για τους δικαιούχους επιδομάτων, όπως το ΕΚΑΣ, αλλά και των παροχών των Οργανισμών Εργατική Κατοικία και Εργατική Εστία.

2. Διασταύρωση και έλεγχος των στοιχείων των συνταξιοδοτικών παροχών και επιδομάτων. Η μείωση της δαπάνης φθάνει τα 841 εκατ. ευρώ. Θα ελεγχθούν όλες οι παροχές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις που δίδονται σε μη δικαιούχους.

3. Μείωση του εφάπαξ βοηθήματος, το οποίο θα αντιστοιχεί στις εισφορές που καταβάλλονται. Η αρχή θα γίνει από το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων της ΔΕΗ. Η μείωση ενδέχεται να φθάσει το 10%, ενώ θα αφορά και όσους έχουν υποβάλει την αίτηση και καθυστερεί η απόδοση του εφάπαξ λόγω έλλειψης χρημάτων. Αλλαγές θα υπάρξουν στον υπολο γισμό του εφάπαξ σε όσα Ταμεία αντιμετωπίζουν αναλογιστικό έλλειμμα.
4. Μείωση των επικουρικών συντάξεων. Εξοικονόμηση 860 εκατ. ευρώ. Από το 2012 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ειδικά στα Ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Ταυτοχρόνως αναμένεται να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικούρηση.
5. Μείωση κατά 6% της συνταξιοδοτικής δαπάνης του ΝΑΤ (ναυτικοί). Εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ.
6. Αυστηρός έλεγχος και περιορισμός αναπηρικών συντάξεων. Εξοικονόμηση 625 εκατ. ευρώ. Σταδιακά θα γίνει επανέλεγχος σε όλες τις αναπηρικές συντάξεις. Σήμερα οι αναπηρικές αντιπροσωπεύουν το 13,8% του συνόλου των συντάξεων και στόχος είναι να φθάσουν το 10% το 2015 και το 8% το 2020.
7. Μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις του ΟΓΑ με την επιβολή αυστηρών κριτηρίων για τους αλλοδαπούς που διαμένουν εκτός της χώρας. Εξοικονόμηση 210 εκατ. ευρώ.
8. Εξορθολογισμός και αξιολόγηση κοινωνικών προγραμμάτων. Εξοικονόμηση 760 εκατ. ευρώ.

Με τα νέα μέτρα επιβάλλεται ειδική αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης (ΛΑΦΚΑ) σε όλες τις συντάξεις.
Αυξάνεται- πιθανότατα από 1ης Σεπτεμβρίου- η ειδική εισφορά που ήδη καταβάλλουν οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. Σήμερα οι συνταξιούχοι με υψηλότερη των 1.700 ευρώ σύνταξη καταβάλλουν εισφορά από 4% ως 10%. Με τη νέα ρύθμιση η εισφορά κλιμακώνεται από 6% ως 14%. Επίσης επιβάλλεται ειδική εισφορά στους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών. Η εισφορά- κατά μέσο όρο- θα φθάσει το 8% και θα αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν κάνοντας χρήση προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Δεν θα θιγούν οι συντάξεις μητέρων ανηλίκων, αποστράτων, καθώς και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά με νόμο.
Καθιερώνεται ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές συντάξεις. Θα αφορά τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισφορά θα κυμαίνεται από 3% ως 10%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.
Αυξάνεται η εισφορά υπέρ των ανέργων (ΟΑΕΔ) στον ιδιωτικό τομέα και επιβάλλεται για πρώτη φορά σε δημοσίους υπαλλήλους, εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ- τράπεζες, ακόμη και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σήμερα η εισφορά (εργοδότη και εργαζομένου) είναι 4% και θα διαμορφωθεί στο 5%. Καθιερώνεται εισφορά αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων και στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και στους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με τα χρήματα αυτά θα στηρίζονται τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Τα επιπλέον έσοδα από τα μέτρα αυτά φθάνουν τα 790 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη εισφορά επιβάλλεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες, από την οποία προσδοκώνται έσοδα 100 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει ως το τέλος του 2015 να μειώσει την ανασφάλιστη εργασία από το 25% στο 16% και να αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμά ότι θα αυξήσει την εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,320 δισ. ευρώ.

Πέρα από τα παραπάνω όμως και το σύνολο των εισοδημάτων θα τεθούν στην προκρούστια κλίνη. Ειδικότερα:

Με μόνιμο φόρο από 1% ως 3% σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ αντικαθίσταται η μείωση του αφορολόγητου ορίου μετά την αντίδραση πολλών υπουργών και βουλευτών όσον αφορά τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Ο φόρος θα επιβληθεί στα εισοδήματα του 2010 που δηλώνονται εφέτος και θα συνδυαστεί με την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτοκινήτων και σε όσους έχουν σκάφη αναψυχής ή πισίνες.

Τα φοροεισπρακτικά μέτρα-«σοκ» για 8.500.000 φορολογουμένους που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο κάνοντας αποδεκτή την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα επιβαρύνουν τους πολίτες τουλάχιστον κατά 6 δισ. ευρώ την πενταετία 2011-2015. Το πιο σκληρό μέτρο από όλα είναι η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης για μία πενταετία σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Η έκτακτη εισφορά θα αποτελείται από τρεις συντελεστές, 1%, 2% και 3%, που θα επιβαρύνουν τα χαμηλά (ως 20.000 ευρώ), τα μεσαία (από 20.000 ευρώ ως 40.000 ευρώ) και τα υψηλά εισοδήματα (άνω των 40.000 ευρώ), αντίστοιχα. Μόνο από αυτό το μέτρο το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2011-2012.

Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εισφορά αυτή θα επιβάλλεται στο φορολογητέο εισόδημα, δηλαδή στο δηλωθέν ή σε αυτό που προκύπτει από τα τεκμήρια. Κατά συνέπεια, μπορεί κάποιος να δηλώνει χαμηλά εισοδήματα, αλλά λόγω των περιουσιακών του στοιχείων να κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο και έκτακτη εισφορά.

Επίσης, περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και τη μείωση των φοροαπαλλαγών, ενώ 1,2 δισ. ευρώ πρόσθετους φόρους θα επιβάλει το κράτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς μειώνει το αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Το πακέτο των 6 δισ. ευρώ πρόσθετων φόρων συμπληρώνεται και από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% στην εστίαση από τον Σεπτέμβριο του 2011 (πρόσθετη φορολογία 1 δισ. ευρώ), την αλλαγή στη φορολογία των καπνικών προϊόντων(πρόσθετοι φόροι 300 εκατ. ευρώ), την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο (πρόσθετοι φόροι 565 εκατ. ευρώ), την αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10% (πρόσθετοι φόροι 100 εκατ. ευρώ), την έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, σε μεγάλης αξίας ακίνητα, σε σκάφη αναψυχής και σε πισίνες (πρόσθετοι φόροι 100 εκατ. ευρώ), καθώς και τη φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών (πρόσθετοι φόροι 100 εκατ. ευρώ).
Τέλος τετραπλό χτύπημα, έρχεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθότι έρχονται έκτακτη εισφορά, νέο ΤΑΠ, μείωση του αφορολογήτου, αύξηση αντικειμενικών δαπανών.

Πάντως μετά από τα παραπάνω, η Κυβέρνηση διατηρεί το χιούμορ της, έστω και μαύρο, μίας και στην προμετωπίδα του σχέδιου νόμου του "Μεσοπρόθεσμου", αναγράφει: " Η Ελλάδα αλλάζει. Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης γιά την Ελλάδα της δημιουργίας."

Και μετά ήρθαν τα χιόνια...