ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΓΝΑΝΤΕΥΕΙ...


Μετά από τόσα θερμά καλοκαίρια, με τις πύρινες φλόγες να καταστρέφουν τον πολύτιμο δασικό πλούτο της μικρής αυτής χώρας μας, ουδείς ουσιαστικός και εμφανής συγκλονισμός, παρουσιάστηκε στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική πολιτεία. Το να μιλήσει ή μάλλον, να ξαναμιλήσει ένας Πυροσβέστης για όλα αυτά, πλέον μπορεί να θεωρηθεί γραφικό.
Ή δικιά του ομιλία, αντικατοπτρίζεται στην μοναχική του θερινή υπερεργασία, ή περιπολώντας ή παλεύοντας με τις φλόγες, κάτων από τις πλέον πασίγνωστες συνθήκες επικυνδινότητας, υπερεργασίας και φτώχειας, σε μέσα, υλικά αλλά και ανταμοιβή.
Χαρακτηριστικά είναι τα κείμενα που διαβάσαμε μετά από την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής.
1. Σε σχετική ανάρτηση του sibilla-gr-sibilla.blogspot.com, μεταξύ άλλων αναφέρει
"Ποιος θυμάται την Ηλεία; Πεντακόσιοι βλάχοι βγήκαν και διαμαρτυρήθηκαν φωναχτά και η τότε μπλε σημαία του κράτους, τους αντάμειψε με ευρώ και υποσχέσεις. Πέρυσι στο Γραμματικό η αντιμετώπιση των πολιτών απέναντι στους ανεύθυνους έγινε με πολιτισμένο τρόπο χωρίς φωνακλάδικες υστερίες. Επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης, βγήκαν παγανιά σε γραφεία και τρεμάμενους βαθμοφόρους μπας και βγάλουν λαβράκι για να λιθοβολήσουν τον άσχετο κρατικό αναμάρτητο που δίνει εντολές σε αυτοκίνητα και αεροπλάνα γεμάτα νεράκι και ελπίδα. Το πανηγύρι άρχισε. Πασατέμπο και μπύρες επιτρέπονται.Σε λίγο θα αρχίσει στο πανί η παρέλαση των μαινόμενων ταύρων όπου με πληγωμένη λεβεντιά στα μάτια, θα εξαπολύουν κυνηγητό για τα δεκαπέντε λεπτά της τηλεόρασης.Ζέστη.
2.Για τη μοναχική προσφορά του Έλληνα Πυροσβέστη, ένα εξαιρετικό κείμενο υπογράφει ο Πέτρος Αναστασίάδης στην εφημερίδα "Ριζοσπάστη", όπου μεταξύ άλλων γράφει:
"Οι πυροσβέστες λοιπόν καλούνται να αντεπεξέλθουν με μόνο όπλο το φιλότιμο. Οπως άλλωστε έκαναν τα τελευταία χρόνια. Γιατί τα πυροσβεστικά οχήματα που επιβαίνουν και παρεμβαίνουν στα συμβάντα είναι πια της ...τρίτης ηλικίας! «Στοιχηματίζουν» για να πετύχουν μία μάνικα που να μην είναι τρύπια. Δουλεύουν για δύο άτομα προκειμένου να καλύψουν τις 3.820 κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν στο Σώμα, με αποτέλεσμα τησωματική τους εξάντληση μετά από 32 και 48 ώρες στη φωτιά και όχι μόνο. Εύχονται να μην πάθουν κάτι, γιατί δε θα υπάρχει ασθενοφόρο της υπηρεσίας να τους παραλάβει. Γιατί ούτε για τα πληρώματα των οχημάτων ούτε για τα πεζοπόρα τμήματα υπάρχει βασικό υγειονομικό υλικό πρώτων βοηθειών. Αλλωστε, το ΕΚΑΒ δε θα μπορέσει να παρέμβει άμεσα, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας και επιχειρησιακής εμπλοκής του με την Πυροσβεστική.Και όταν τελειώσει την επιχείρηση και γυρίσει στη μονάδα, θα έχει να σκέφτεται την περικοπή των μισθών του, των επιδομάτων. Επίσης τα χρήματα που πρέπει να ξοδέψει από την τσέπη του για να πάει και να έρθει στη δουλειά του, αφού η απόσταση για να πάρει το επίδομα εκτός έδρας αυξήθηκε από τα 15 χιλιόμετρα στα 60 χιλιόμετρα. Και βέβαια να σκεφτεί τα πάγια έξοδα του σπιτιού. Αλλά και πάλι, με τον ήχο του κουδουνιού, ο πυροσβέστης, με τα χίλια προβλήματά του, θα τρέξει πρώτος στη μάχη με τη φωτιά..."
3.Θα κλείσουμε με μιά εξαιρετική περιγραφή "της νέας πολιτικής αλλαγής" στον τομέα της δασοπροστασίας που εμπεριέχεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα olympia.gr
"Ευτυχώς στη χώρα μας πλέον όλες οι απειλές είναι συμμετρικές και δεν υπάρχουν ασύμμετρες απειλές…πυρκαγιών. Στα μέσα του καλοκαιριού είμαστε κι όλα πάνε κατ’ευχή.
Ούτε τα κανάλια έχουν αναφερθεί σε κίνδυνο πυρκαγιών, σε ελλείψεις προσωπικού σε μη ενοικίαση ελικοπτέρων ή άλλων εναέριων μέσων..τίποτα..σιγή!!! Τι να φταίει;
Μπορεί να φταίει ο καιρός, μπορεί το Υπουργείο κλιματικής αλλαγής που μείωσε τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, μπορεί οι προσλήψεις των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών που φαντάζομαι μονιμοποιήθηκαν και διορίστηκαν χιλιάδες πυροσβέστες φέτος το 2010 καλύπτοντας όλα τα οργανικά κενά, μπορεί να νοικιάσαμε ελικόπτερα από το εξωτερικό ή να αυξήσαμε τον στόλο των Canadair μας…
Μπορεί να φταίει το ΔΝΤ που δεν προτίθεται να ξοδευτούμε φέτος γιατί αν ξοδευόμαστε για κατάσβεση πυρκαγιών τώρα που είμαστε υποθηκευμένοι ζημιώνεται κι αυτό. Μπορεί να φταίει που πλέον οι έλληνες απέκτησαν έναν νέο πατριωτισμό και αποφάσισαν να προστατεύουν πλέον τον φυσικό πλούτο της χώρας.
Μπορεί να φταίει πως συνέλαβαν εμπρηστές προληπτικά, κάτι άκουσα για ένα δήμαρχο που έβαλε φωτιά σε μια χωματερή και συνελήφθη αμέσως.
Μπορεί να μάθαμε από τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος και ιδιαίτερα τα δύο έτη 2007 και 2009 που είχαμε και εκλογές και καιγόμασταν λίγο πριν…αποφασίσουμε τι θα ψηφίσουμε.
Μπορεί να φταίει που πλέον ο κομματισμός δεν υπάρχει στις δημόσιες υπηρεσίες ούτε στην πυροσβεστική και οργανώθηκε το κράτος πλέον…όχι όπως παλιά!"