Γυμνή στις μάχες με τη φωτιά η Πυροσβεστική

ΤΑ ΝΕΑ 25-8-2009
Γυμνή έμεινε η Πυροσβεστική σε προσωπικό και τεχνικά μέσα, παρά τις εξαγγελίες που είχαν ακολουθήσει τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Οι διαγωνισμοί για προμήθεια νέων αεροσκαφών, ατομικού εξοπλισμού αλλά και οχημάτων έμειναν στα λόγια, ενώ ακόμη παραμένουν κενές 3.200 θέσεις πυροσβεστών.
«Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι έτοιμο να επιτελέσει το καθήκον του και αυτό το καλοκαίρι. Τόσο από πλευράς στελεχικού δυναμικού όσο και από πλευράς μέσων, υλικοτεχνικής υποδομής», δήλωσε ο Πρωθυπουργός την 1η Ιουνίου, όταν είχε επισκεφθεί το αρχηγείο της Πυροσβεστικής. Με την εξαίρεση 70 νέων οχημάτων που είχαν προσφέρει στην Πυροσβεστική ως δωρεές διάφορα ιδρύματα και οργανισμοί τίποτα δεν έχει προστεθεί στον ήδη καταπονημένο και απαρχαιωμένο εξοπλισμό από το καταστροφικό 2007. «Όχι μόνο δεν μάθαμε τίποτα αλλά κάναμε και τα πράγματα χειρότερα, ειδικά στο θέμα του συντονισμού των δυνάμεων», καταγγέλλει ο κ. Φίλιππος Παντελεάκος, πρόεδρος των αξιωματικών της Πυροσβεστικής.
Παλαιά τα 3 στα 10 οχήματα
Τετρακόσια νέα οχήματα είχε υποσχεθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα η κυβέρνηση. Ύστερα από 3 χρόνια ολοκληρώθηκε ένας διαγωνισμός για τα πρώτα 200, ενώ τα 70 νέα αυτοκίνητα που δωρήθηκαν στην Πυροσβεστική από οργανισμούς και ιδρύματα χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ως δικαιολογία για τα υπόλοιπα που δεν προμηθεύτηκε. «Σήμερα 350 οχήματα, το 30% του στόλου, είναι παλιά. Το 10% μάλιστα είναι ηλικίας άνω των 20 ετών και είναι πλέον επικίνδυνα», επισημαίνει ο κ. Παντελεάκος. Στις προσπάθειες κατάσβεσης και πάλι εμφανίστηκαν μηχανολογικά προβλήματα, ενώ το κονδύλιο για τις επισκευές έχει εξαντληθεί από τον Ιούνιο. Προσλήψεις στα χαρτιά
«Από το Πυροσβεστικό Σώμα λείπουν 3.200 πυροσβέστες», λέει ο κ. Γιάννης Σταμούλης, αντιπρόεδρος των αξιωματικών του σώματος. Το 2007 και ενώ τα οργανικά κενά είχαν ξεπεράσει τα 5.000,προσελήφθησαν 1.553 πυροσβέστες, αλλά οι υπόλοιπες προσλήψεις που είχε υποσχεθεί ο κ. Καραμανλής έμειναν στα χαρτιά. «Κάθε χρόνο λόγω του Ασφαλιστικού από το Σώμα φεύγουν 500 άτομα. Οπότε σύντομα τα κενά θα έρθουν στα παλιά επίπεδα», καταγγέλλει ο κ. Παντελεάκος.
Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε τελικά ο διαγωνισμός για τις νέες μάνικες, πολλές από τις οποίες είχαν καταστραφεί το 2007. «Ακόμη όμως δεν έχουν δοθεί σε πολλές υπηρεσίες και αναγκαζόμαστε να κάνουμε οικονομία στα λάστιχα για να έχουμε όταν φτάνουμε στο μη περαιτέρω», καταγγέλλει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου Νίκος Χανιάς. Στα χαρτιά επίσης έμεινε η δημιουργία νέων δεξαμενών αλλά και η αλλαγή των σπασμένων κρουνών, λόγω έλλειψης κονδυλίων.
ΛΕΙΠΟΥΝ 3.200 πυροσβέστες, καθώς οι εξαγγελίες Καραμανλή για προσλήψεις έμειναν στα χαρτιά
Ο διαγωνισμός για νέα αεροπλάνα είναι σε... εξέλιξη από το 2004
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ για τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τυπικά βρίσκεται σε εξέλιξη από το... 2004, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα 13 από τα 21 πυροσβεστικά αεροπλάνα είναι τύπου CL215 και η ηλικία τους είναι 30-35 ετών.
Με θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών δεν μπορούν να πετάξουν και είναι πρακτικά άχρηστα στην πυρόσβεση όταν απαιτείται να πετάξουν πάνω από μισή ώρα για ανεφοδιασμό. Τα άλλα 8 είναι κατηγορίας CL-415, με το νεώτερο να έχει αγοραστεί το 1998, το οποίο και συνετρίβη το 2007 στην Εύβοια. Ο Βύρων Πολύδωρας είχε ολοκληρώσει τις προτάσεις του υπουργείου για τα νέα αεροσκάφη που χρειάζονται αλλά η απομάκρυνσή του από το υπουργείο ξαναέβαλε τον διαγωνισμό στο συρτάρι.
Τα ελικόπτερα που ενοικιάζει κάθε χρόνο η Ελλάδα κοστίζουν 30 εκατομμύρια ευρώ για 90 ημέρες ενοικίασης. «Με τα χρήματα θα παίρναμε ένα νέο ελικόπτερο κάθε χρόνο, το οποίο θα νοικιάζαμε τον χειμώνα και την άνοιξη και θα βγάζαμε τα έξοδα συντήρησής του», αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών. Ερωτηματικό επίσης αποτελεί η μη χρησιμοποίηση των Σινούκ, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του Στρατού και μέχρι το 2001 χρησιμοποιούνταν και για πυροσβεστικούς σκοπούς με την προσθήκη ειδικού κάδου.