Γιώργος Κοίλιαρης - Ο μαχητής της δημοσιογραφίας έφυγε από κοντά μας

'Εχασε τη μάχη με τον θάνατο, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοίλιαρης, ένας από τους μάχιμους ρεπόρτερ, πολεμικός ανταποκριτής και ερευνητής, πραγματικός λειτουργός της αληθινής ενημέρωσης.
Ο Γιώργος Κοίλιαρης σπούδασε Ιστορία, Φιλοσοφία και Μοντέρνες Τέχνες στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, αλλά τον κέρδισε η μάχιμη δημοσιογραφία, εντός και -κυρίως- εκτός Ελλάδας.
Βρέθηκε σε όλα τα πεδία των πολεμικών συγκρούσεων, Παλαιστίνη, Λιβάνος, Ιράκ, Βοσνία, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Γεωργία, Σουδάν, Αφγανιστάν, σε όλα τα πολεμικά μέτωπα του κόσμου, υπηρετώντας την ουσιαστική ενημέρωση.
Στα 54 χρόνια του, έμελλε να δώσει την προσωπική του μάχη, δεχόμενος το πιό σκληρό κτύπημα, που έμελε να του αποκόψει το νήμα της ζωής του.
Τον Οκτώβριο μετείχε σε αποστολή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά του Βορειοανατολικού Αφγανιστάν.
Στις 9 του μήνα σε τροχαίο ατύχημα τραυματίζεται σοβαρά. Η μάχη που δίνει είναι η σκληρότερη της ζωής του.
Άλλες δύο φορές στο παρελθόν, από θραύσμα οβίδας στο Λίβανο το 1981 και από έκρηξη βόμβας στο Ιράκ το 2007, τα κατάφερε, κέρδισε, τώρα όμως δεν ήταν γραφτό.
Εχτές άφησε την τελευταία του πνοή.

Τον Γιώργο τον γνώρισα από κοντά πέρσι, τέτοιες μέρες, όταν προετοιμάζαμε το ημερολόγιο του Πυροσβεστικού Σώματος γιά το 2007, με θέμα, φωτογραφίες από τη δράση του Σώματος με σχολιασμό, μάχιμων δημοσιογράφων της χώρας.
Ο Γιώργος , εκπροσωπόντας τη ΝΕΤ, μου μίλησε με πάθος γιά το πως έζησε από κοντά τα φλεγόμενα μέτωπα του καλοκαιριού του 2007, πως του θύμιζαν τις πολεμικές σκηνές που είχε ζήσει. Μου μίλησε με θαυμασμό γιά τη δουλειά των Πυροσβεστών στον πόλεμο με τη φωτιά, στις σκηνές που έζησε και αναμετάδωσε.
Το μικρό του κείμενο που συμπεριλήφθηκε τελικά στο ημερολόγιο, αποτελεί ύμνο στο Πυροσβεστικό Επάγγελμα.
<<Ήταν μιά άνιση μάχη. Το ήξεραν. Έσφιξαν τα δόντια και προχώρησαν μπροστά. Πάλεψαν πολλές φορές κόντρα στη λογική. Και όταν χρειάστηκε έκαναν την υπέρβαση. Και ο πόλεμος τελείωσε. Και η πικρή γεύση στο στόμα, είπαν πως ήταν από τον καπνό... Γιώργος Κοίλιαρης ΝΕΤ >>
Τα ίδια αυτά λόγια του, περιγράφουν μοναδικά την ίδια του την δημοσιογραφική πορεία, το δικό του πόλεμο με την ενημέρωση.
Καλό ταξίδι Γιώργο


Το κείμενο του Γιώργου Κοίλιαρη στο Ημερολόγιο του Πυροσβεστικού Σώματος