Ο συμπτωματικός κύκλος μιας πύρινης επανάληψης

Στεφάνη 2007-2016



2007, 27 Ιουνίου, αργά το απόγευμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά νότια της Στεφάνης, στα Δερβενοχώρια.

Η έναρξη της πυρκαγιάς αποτέλεσε την αρχή μιας πύρινης λαίλαπας, που παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών, έφθασε στον κεντρικό πυρήνα της Πάρνηθας κατακαίγοντας το αττικό μέρος του.

Το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη την χώρα ενώ μερικές από αυτές είχαν σημειωθεί σε κοντινά σημεία με τη Στεφάνη. (Καραούλι Αττικής, κοντά στην Οινόη).

Παράλληλα από τις αρχές Ιουνίου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής είχαν σημειωθεί εμπρηστικές επιθέσεις σε πάνω από 40 αυτοκίνητα, και σε τραπεζικά υποκαταστήματα. 

Παράλληλα στις 25 Ιουνίου δημοσιεύεται σε απογευματινή εφημερίδα, ανάληψη ευθύνης για σειρά εμπρησμών όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε σε κάθε γωνιά της Μητρόπολης όσο βασανίζονται οι σύντροφοί μας και οποιοσδήποτε άλλος από τον στρατό του Πολύδωρα. Όσο υπάρχουν φυλακές, στρατός, τράπεζες, υπουργεία, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι θα συνεχίσουμε να χτυπάμε».


Εννέα χρόνια μετά 2016, 25 Ιουνίου, αργά το απόγευμα εκδηλώνεται πυρκαγιά στην Στεφάνη, στα Δερβενοχώρια. 

Η πυρκαγιά καίει με ένταση και προς διάφορες κατευθύνσεις μέχρι όπου θεία παρέμβαση μέσω έντονης βροχόπτωσης την θέσει υπό έλεγχο 4 μέρες μετά. 

Το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη την χώρα ενώ μερικές από αυτές είχαν σημειωθεί σε κοντινά σημεία με τη Στεφάνη. (Άκρες, Παλαιοχώρι Παλαιοκούνδουρα στα Μέγαρα και Καντήλι στη Νέα Πέραμο Αττικής.) 


Άλλο ένα στοιχείο της «συμπτωματικής επανάληψης» είναι ότι και φέτος προ της εκδήλωσης της πυρκαγιάς της Στεφάνης έχουν σημειωθεί μέσα στον Ιούνιο πάνω από 60 εμπρησμοί σε αυτοκίνητα, με ένα μάλιστα μέσα σε στρατόπεδο, για το οποίο, στις 28 Ιουνίου, στην σχετική προκήρυξη ανάληψης ευθύνης από το <Συμβούλιο Αναρχικής Δράσης «Γράκχος Μπαμπέφ»> μεταξύ των άλλων σημειώνεται: «ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ - ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ.ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΑΖΙ, ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤ' ΑΦΕΝΤΙΚΑ» ενώ στις 1 Ιουλίου σε νέα προκήρυξη ανάληψης ευθύνης από τον Εξεγερτικό Σύνδεσμο Θεωρίας Πράξης, για δύο ακόμα εμπρηστικές επιθέσεις σε γραφεία και ένα υποκατάστημα των ΕΛΤΑ σημειώνεται: "Ας γίνουν οι εμπρησμοί μας, η αιχμηρή λάμα που θα διατρήσει και θα καταστρέψει τα ζωτικά όργανα που καθιστούν εύρυθμη την λειτουργία της μητρόπολης και θα την κάνουν να ουρλιάξει τόσο δυνατά που οι κραυγές της θα στείλουν ένα ηχηρό σινιάλο σε όλους αιχμαλώτους συντρόφους πίσω από τα κάγκελα."


Η επανάληψη μιας πύρινης καταστροφής με διαφορά 9 ετών και με μια σειρά από επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις.