Η ΡΟΔΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ;



Για άλλη   μια φορά εχθές το πανέμορφο νησί της Ρόδου χτυπήθηκε από την καταστρεπτική μανία των πυρκαγιών.  Στο πιο  καυτό σημείο της ημέρας. λίγο μετά τς 15.00 ξέσπασαν  δύο πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα στο Σάλακο και στην Καλαβούρδα, οι οποίες χρειάστηκαν για άλλη  μια φορά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συναδέλφων για να  μπορέσουν να οριοθετήσουν τα πύρινα μέτωπα.

Πέρα από τα όποιες εξελίξεις των ερευνών για τα αίτια και τους υπευθύνους των πυρκαγιών, χαρακτηριστική  είναι η δήλωση του  Επιθεωρητής Δασών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Νίκου Θεοδωρίδη  «για τριπλό εμπρησμό από τα ίδια άτομα που έχουν βάλει στο στόχαστρο τους την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καμείρου». 
Λίγες μέρες πριν σε δηλώσεις του ο συνάδελφος Διοικητής της Π.Υ.Ρόδου δήλωνε: "Σύμφωνα με τα στοιχεία, η υπηρεσία μας κλήθηκε  να αντιμετωπίσει 45 πυρκαγιές  σε δασικές εκτάσεις από τις αρχές του Ιουνίου. Από αυτές οι 18  οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση  που εκδηλώθηκαν στη δημοτική ενότητα Καμείρου".

Μια απλή ματιά στην προβολή, τουλάχιστον των πυρκαγιών στη συγκεκριμένη  περιοχή της Ρόδου, στην εδαφική αρμοδιότητα του Π.Κ.Απόλλωνα προδιαθέτει για  "τεχνική πυρκαγιά":

Άγιος Σούλας, πυρκαγιές την 27/6 - 8/8 - 16/8
Σορωνή, πυρκαγιές την 7/6- 23/6 (2 εστίες)- 27/6 - 13/7 (δύο εστίες) - 13/8 
Σάλακος, πυρκαγιές την 30/6 και 21/8
Ανω Καλαμώνας, πυρκαγιές την 10/7 και 6/8 και Καλαμώνας την 1/8
Εμπώνα,  πυρκαγιές την 31/3 και 9/6
Θεολόγος, πυρκαγιές την 20/3 και 28/6

 Για όλη αυτήν την ανησυχητική κατάσταση, το κλίμα το  εκφράζει καλύτερα, πάλι η δήλωση του Διοικητή της Π.Υ. Ρόδου Γιάννη Γαιτανίδη:  " δεν ξέσπασαν τυχαία οι φωτιές. Τις κατασβέσαμε όμως  άμεσα. Μέχρι τώρα προλαβαίνουμε. Το ανησυχητικό είναι πως προκύπτουν  συνεχώς συμβάντα..."