Η ομολογία της στυγνής εκτέλεσης του λαού μας.
Πρώτες μέρες του 2012 και η χώρα μας βρίσκεται στην πιο δεινή θέση στην νεώτερη ιστορία της. Η φτώχεια, η εξαθλίωση και το κυριότερο η εθνική απογοήτευση σαρώνουν τη χώρα. Οι πολίτες της χώρας βιώνουν μια σκληρή και βάρβαρη επίθεση στην καθημερινότητά τους, βλέποντας την Ελλάδα να στενάζει κάτω από τη μπότα των νέων κατακτητών της, οικονομικών αυτή τη φορά.
Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό της μνημονικής επίθεσης που πλήττει κυρίως τους μη προνομιούχους το ζητούμενο είναι να δούμε μια μικρή αχτίδα φωτός εκεί στο τέλος του μακρινού και κατασκότεινου τούνελ της κρίσης. Το οποίο και τέλος του δεν διαφαίνεται.
Και ενώ αναζητείται η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης του εθνικού εγκλήματος για τους δημιουργούς της κρίσης, για τους κακούς διαχειριστές της, ήρθε η ομιλία του κορυφαίου πολιτικού παράγοντα της πολιτικής διαχείρισης της σημερινής κατάστασης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις 14-1-2012 στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του.
Στην ομιλία επιβεβαιώθηκε η τραγική κατάσταση της χώρας, αλλά και η έλλειψη ελπίδας που μπορεί να προκύψει από τους δημιουργούς της κρίσης που έχουν και την ιδιότητα του διαχειριστή της.
Είπε ο κ. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:
"Έχει διαφύγει τον κίνδυνο η Ελλάδα; Όχι, αλλά μέχρι σήμερα τον έχει αποφύγει"
Επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική του μνημονίου απλά δοκιμάζεται. Μια πολιτική που περιέκοψε οριζόντια τα εισοδήματα των πολιτών, πλήττοντας βάναυσα κυρίως τους ασθενέστερους Πολιτική επιλογή για την οποία δεν μετανοεί βέβαια μιας και σημειώνει:
"Όλα αυτά, τα έζησα από πρώτο χέρι. Και ούτε λυπάμαι, ούτε μετανιώνω, αλλά είμαι περήφανος που έδωσα μια τόσο δύσκολη μάχη για την Ελλάδα, σε όλα τα μέτωπα."
Αυτό που όμως όντως ομολογείται με κυνισμό, είναι η ομολογία:
"Εγώ και λάθη έκανα, και έμαθα από αυτά. Και όποια ηγεσία αναλάβει αύριο τη χώρα, αυτά πρέπει να τα γνωρίζει".
Μόνο που τα λάθη αυτά ρήμαξαν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών και βύθισαν την χώρα στην πιο βαθιά ύφεση. Και βέβαια τα ουσιαστικά λάθη ο κ. Πρόεδρος δεν τα αποδέχεται μιας και επαναλαμβάνει τη γνωστή και πλέον προκλητική ρήση:
"Ξέραμε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά εμείς δεν υποσχεθήκαμε να μοιράσουμε λεφτά, όπως κάποιοι μας συκοφαντούν, διαστρεβλώνοντας με χυδαίο τρόπο τη φράση μου, «λεφτά υπάρχουν»"
Πέρα όμως από τα παραπάνω αυτό που πρακτικά είναι το ανησυχητικότερο είναι η παραδοχή του κορυφαίου διαχειριστή της εθνικής κρίσης ότι:
"Όχι, το μνημόνιο δεν έλυσε τα προβλήματά μας"
Και πέρα από αυτό η πρόβλεψη ότι η χώρα θα χαρακτηριστεί στο μέλλον από την ΑΝΕΡΓΊΑ - ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΝΙΤΕΜΟ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΜΑΣ, χαρακτηριστικά της χώρας πριν 50 χρόνια.
"Η ανεργία, όπως συμβαίνει με κάθε παρόμοια οικονομική κρίση, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για καιρό ακόμα...Στο δρόμο της αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου, πολλοί συμπολίτες μας θα αναγκαστούν να αλλάξουν δουλειές, πράγμα όχι εύκολο...Πολλοί νέοι μας θα σκεφθούν να φύγουν στο εξωτερικό, για να βρουν έναν τόπο που θα τους δίνει το δικαίωμα να ελπίζουν, ότι μπορούν με τις δικές τους δυνάμεις να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή."
Παρά πάντως τα παραπάνω, ο κ. Πρόεδρος είχε μια αισιόδοξη ενόραση για το μέλλον:
"Οι μέρες που έρχονται μπορεί να είναι πολύ καλύτερες από αυτές που ζήσαμε"
Αυτό που δεν ξεκαθαρίζεται είναι αν θα συμβεί στην παρούσα ζωή, ή στην υπερβατική και αναμενόμενη της δευτέρας παρουσίας.