Σελίδες

50 χρόνια "ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ" . Το επίσημο περιοδικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Του ε.α. Αντιστρατήγου Π.Σ. Γιάννη Σταμούλη

Το επίσημο υπηρεσιακό περιοδικό του Πυροσβεστικού Σώματος, αισίως φέτος κλείνει μισό αιώνα ζωής. Το περιοδικό είναι το μοναδικό στο χώρο του τομέα πολιτικής προστασίας, όπου πέρα από τις δράσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελεί και ένα εξειδικευμένο κόμβο, όπου παρουσιάζονται άρθρα, έρευνες και μελέτες που αφορούν την πυροσβεστική επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία και ιστορία. Αρθρογράφοι του περιοδικού εκατοντάδες στελέχη του Π.Σ. αλλά και διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου και  συναφών αντικειμένων.

Το πρώτο τεύχος της Πυροσβεστικής Ηχούς
Το πρώτο περιοδικό που εμφανίστηκε στο χώρο ήταν η "Πυροσβεστική Ηχώ", τον Μάρτιο του 1945. Το πρώτο εκείνο περιοδικό, το εξέδιδε ο δημοσιογράφος Σ. Γλυκοφρίδης, ήταν μηνιαίο, και πραγματικά αποτελεί μία πολύτιμη πηγή ιστορίας όχι μόνο για το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και για την ιστορία της Ελλάδας, μιας και αποτελούσε ιδιωτική έκδοση και είχε μια ευρύτητα και ελευθερία στην συγγραφή του. Το περιοδικό εκδόθηκε μέχρι το 1949.
 
Το πρώτο τεύχος του "Ματιές στις Φωτιές"





Το 1970, ιδρύεται στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος Γραφείο Τύπου και μια από τις αρμοδιότητές του είναι η έκδοση πυροσβεστικού περιοδικού.  Έτσι την ίδια χρονιά εκδίδεται το πρώτο επίσημο πυροσβεστικό περιοδικό με τον τίτλο   "ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ". Το περιοδικό θα εκδίδεται κάθε μήνα, για τριάντα τέσσερα τεύχη, μέχρι το 1973. 
Τη χρονιά αυτή, το 1973, το περιοδικό θα μετονομαστεί σε "ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ", θα συνεχίσει την αρίθμηση του προηγούμενου περιοδικού με το υπ.αριθ. 35 τεύχος.

Το πρώτο τεύχος της ¨Πυροσβεστικής Επιθεώρησις" 
 
Το περιοδικό, εκδίδεται αδιαλείπτως πλέον και αποτελεί εκτός από μέσο προβολής του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, μέσο καταγραφής της πυροσβεστικής ιστορίας, αλλά και πηγή επαγγελματικής γνώσης για το προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Τον Ιούλιο του 1978, στο τεύχος  92, ο τίτλος του περιοδικού θα αλλάξει  με την "δημοτική απόδοση" "ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ" 
Το 93ο τεύχος με το νέο τίτλο "Πυροσβεστική Επιθεώρηση"





Το περιοδικό θα συνεχίσει να εκδίδεται μέχρι το 1983, όπου σε μια ταραγμένη περίοδο για το Πυροσβεστικό Σώμα, επιχειρείται η ενοποίηση του με την Ελληνική Αστυνομία. Σε αυτή την πολιτική καταργείται η έκδοση του περιοδικού, όπως και αυτών της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Ελληνικής Αγροφυλακής.  Στη θέση όλων αυτών, εκδίδεται ένα νέο με τον τίτλο "Αστυνομική Επιθεώρηση"







Στο τελευταίο τεύχος, με κομψό - υπηρεσιακό τρόπο, ο αξιωματικός υπεύθυνος του περιοδικού στο σημείωμα του εκδότη με τίτλο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΝΑ ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΕ ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, γράφει για το καινούργιο ενοποιημένο περιοδικό:  " αν και ο τίτλος του περιοδικού δε μας εκπροσωπεί απόλυτα ως Πυροσβεστικό Σώμα..." 
Το πρώτο τεύχος της Αστυνομικής Επιθεώρησης θα κυκλοφορήσει τον Μάρτη του 1984 και το Πυροσβεστικό Σώμα θα στερηθεί το περιοδικό του μέχρι και το 1987, όπου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, το Σώμα θα παραμείνει ανεξάρτητο και στα πλαίσια αυτά, θα εκδοθεί εκ νέου το περιοδικό του. 
Το 1986 με τον Ν.1590 το Πυροσβεστικό Σώμα και θεσμικά  γίνεται ανεξάρτητο Σώμα και με την 34849 Φ.807.1/9-10-86 απόφαση του τότε Υπουργού Δημόσιας Τάξης, επανεκδίδεται η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ Β΄Περιόδου, ξεκινώντας από το τεύχος 1.

Το πρώτο τεύχος της Πυροσβεστικής Επιθεώρησης Περιόδου




















Μέχρι σήμερα το περιοδικό εκδίδεται συνεχώς. Είναι μια σημαντική πληροφόρησης του πυροσβεστικού προσωπικού σε όλα τα θέματα που έχουν σχέση με το επάγγελμα του πυροσβέστη, προβάλει το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, ενημερώνει τους  πολίτες σε θέματα πυροπροστασίας και γενικότερα σε θέματα πολιτικής προστασίας.

 


Η ύλη που δημοσιεύεται στο περιοδικό είναι κυρίως πυροσβεστικού - διασωστικού περιεχομένου όπως ακριβώς και τα αντίστοιχα διεθνή πυροσβεστικά έντυπα. Εκτός της συντακτικής ομάδας, στο περιοδικό αρθρογραφούν πυροσβεστικοί υπάλληλοι, καθηγητές πανεπιστημίου, και γενικά πολίτες που κατέχουν ειδικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο μας. 
Σήμερα η " Πυροσβεστική Επιθεώρηση" εκδίδεται ανά δίμηνο, σε 11.000 αντίτυπα. 
Από αυτά τα 8.000 διατίθενται σε πυροσβεστικούς υπαλλήλους και τα υπόλοιπα σε πολίτες και φορείς που έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο του πυροσβέστη ή δραστηριοποιούνται σε θέματα πολιτικής προστασίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Προσωπικά είχα την τιμή κατά τα έτη υπηρεσίας μου στο Π.Σ. να συγγράψω πάνω από 60 άρθρα που φιλοξενήθηκαν στο περιοδικό.