Σελίδες

H απαρχή της πυροσβεστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Του  ε.α. Αντιστρατήγου Π.Σ. Γιάννη Σταμούλη

Τα χθεσινά  εγκαίνια  του υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη, που έγινε με τη δωρεά  του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου  θα δώσει μια ιδιαίτερη ώθηση στην πυροσβεστική εκπαίδευση, καθιστώντας το, πολύτιμο εργαλείο για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη χώρα.
Η οργανωμένη πυροσβεστική εκπαίδευση, μετρά σήμερα, μια πορεία πάνω από 70 χρόνια στη χώρα μας, εκπαιδεύοντας τα στελέχη που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των πολιτών από πάσης φύσεως κινδύνους που απειλούν την καθημερινότητα.
Μετά την ίδρυση του Πυροσβεστικού Σώματος το 1930, με Διάταγμα  της 20/6/1931 «περί κανονισμού της διεξαγωγής της πυροσβεστικής υπηρεσίας εν τω κράτει» καθιερώθηκε το υποχρεωτικό της εκπαίδευσης των εισερχομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα και οι τρόποι εκπαίδευσή τους.

Κατά την πρώτη εφαρμογή του Διατάγματος τα ειδικά μαθήματα υποχρεωτικά παρακολούθησαν όλοι  οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι. Tην όλη διεύθυνση της εκπαίδευσης είχε ο Γενικός Επιθεωρητής του Σώματος, Αλκιβιάδης Κοκκινάκης, βοηθούμενος από γνωμοδοτικό συμβούλιο καθηγητών.  Η εκπαίδευση περιελάβανε  θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα.
Από την πρώτη στιγμή της εκπαίδευσης τέθηκε θέμα κατασκευής ειδικών εγκαταστάσεων για την εκγύμναση των νέων  Πυροσβεστών που να παρέχουν  προσομοιωμένες συνθήκες πυρκαγιάς.
Για αυτό το λόγο και με προσωπική μελέτη του Γενικού Επιθεωρητή Αλκιβιάδη Κοκκινάκη κατασκευάστηκε γυμναστήριο,  ο πρώτος πύργος ασκήσεων και η ειδική  δαιδαλώδη σήραγγα κάτω από το προαύλιο της εγκατάστασης στην οδό Μουρούζη στην Αθήνα.
Σε συνέντευξη  στην εφημερίδα «έθνος» στις 16/06/1931 ο Α.Κοκκινάκης περιγράφει  τον πρώτο πύργο εκπαίδευσης  και την   εξομοιωτή – σήραγγα:
« χτίζουμε ένα πύργο 6 πατώματα 20 συνολικών μέτρων ύψους και με 8 παράθυρα στο κάθε πάτωμα, σε αυτόν τον πύργο οι πυροσβέστες θα γυμνάζονται  στη διάσωση των ανθρώπων και γενικά θα ασκούνται εις ότι απαιτείται ναι εφαρμόζουν και στην πραγματικότητα… θα φτιάξουμε στο βάθος όλου μας του στρατωνισμού μίαν τεραστίαν υπόγειονν σήραγγα. Αυτή θα την γεμίζωμε  καπνό και εκεί μέσα θα εισέρχονται με μάσκες και θα ασκούνται οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας.»
Την εκπαίδευση των δοκίμων πυροσβεστών των  πρώτων πέντε εκπαιδευτικών  σειρών, ανέλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αθηνών ενώ από την τρίτη εκπαιδευτική σειρά θα λειτουργήσει και εκπαιδευτικό παράρτημα στη Θεσσαλονίκη.
Με την υπ.αριθ.  3799 Φ.Δ. 25/8/1936  διαταγή του του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος ιδρύθηκε  στην Αθήνα Πυροσβεστική Σχολή για την εκπαίδευση της έκτης εκπαιδευτικής σειράς η οποία στεγάστηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις Μουρούζη.
Με τον Αναγκαστικό νόμο 360 - 02/04/1968, προβλέφθηκε ότι «δια την εκπαίδευση των υπαλλήλων εν γένει του Πυροσβεστικού Σώματος συνιστάται Πυροσβεστική Σχολή εδρεύουσα εν Αθήναις και περιλαμβάνουσα  τμήμα πυροσβεστών, τμήμα αρχιπυροσβεστών, τμήμα σταθμαρχών και τμήμα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης.
Με το Β.Δ. 646 του 1969 δημοσιεύεται ο κανονισμός της Πυροσβεστικής Σχολής με τον οποίον ρυθμίστηκαν τα ζητήματα λειτουργίας   των τμημάτων των σχολών.
Η Σχολή αφού λειτούργησε για 10 χρόνια σε κτιριακές εγκαταστάσεις της οδού Σαρρή στο κέντρο της Αθήνας, θα αποκτήσει το 1980,  σύγχρονες αυτόνομες εγκαταστάσεις στο Καλυφτάκι της Κάτω Κηφισιάς.
Από το 1972 λειτουργούν περιοδικά παραρτήματα της Σχολής Πυροσβεστών και στη Θεσσαλονίκη, Αγία Τριάδα και Σίνδο ενώ από το 1999 λειτουργεί και παράρτημα της Σχολής Πυροσβεστών στα Βίλια Αττικής.
Το 1993 με το Π.Δ. 329 /1993 η Πυροσβεστική Σχολή μετονομάζεται σε Πυροσβεστική Ακαδημία και το Τμήμα Ανθυποπυραγών γίνεται ισότιμο των Α.Ε.Ι. ενώ το 1997 με το Π.Δ.239   τα τμήματά της μετονομάζονται σε Σχολές.
Πηγές: Ιστορία του Π.Σ. 1980
             Ιστορία της Π.Υ. του Β.Δάβου 1987
             Εκπαίδευση εκπαιδευτών Σχολής Πυροσβεστών Ν.Διαμαντής Ι.Σταμούλης 2006