Σελίδες

Η υγειονομική θωράκιση απέναντι στις επιδημίες. Πόσο σοβαρά λαμβάνονται οι φωνές αγωνίας; Παρέμβαση του Γιάννη Σταμούλη Προέδρου του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ





Στον απόηχο της συνήθης αντιπαράθεσης για τα πολύ σοβαρά ζητήματα, τέθηκε και το ζήτημα του   εντοπισμού  κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας.
Όπως γράφει η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σύμφωνα με  τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Αυγούστου είχαν δηλωθεί στο Κέντρο 65 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα – που σημαίνει ότι οι ασθενείς είχαν προσβληθεί σε χώρα του εξωτερικού. Από τα 61 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, τα 50 αφορούσαν σε μετανάστες από ενδημικές χώρες (43 από χώρες της Ινδικής χερσονήσου και επτά από χώρες της Αφρικής), και τα 11 κρούσματα αφορούσαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημική χώρα της Αφρικής. Από τα 50 κρούσματα σε μετανάστες, τα 8 καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Από την πλευρά του το  ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει  ότι «η εμφάνιση τέτοιων σποραδικών κρουσμάτων έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν και ως ένα βαθμό είναι αναμενόμενη, όπου συνδυάζεται η παρουσία των ικανών διαβιβαστών-κουνουπιών με αυξημένους πληθυσμούς ατόμων από ενδημικές χώρες».
Από τη  πλευρά του ο  Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών  επισημάνει ότι κατά τη φετινή χρονιά υπήρξε ολιγωρία στον στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχε προειδοποιήσει για το αυξημένο κίνδυνο λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και είχε ζητήσει να ληφθούν έκτακτα μέτρα» όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του  Γ. Πατούλης.(πηγή:http://www.iefimerida.gr/news/284340/poy-pianoyn-doyleia-oi-1720-poy-perasan-meso-asep-sto-dimosio-1998)


Το σίγουρο πάντως είναι ότι η οργανωμένη πολιτεία, θα πρέπει να λάβει υπόψη σοβαρά το φαινόμενο θωρακίζοντας από τις επιδημιολογικές απειλές τους πολίτες.

Στο e-book, που συνέγραψα, με τίτλο"η απειλή της κλιματικής αλλαγής", έκδοσης του 2015,  μελετώντας το φαινόμενο, υπάρχει σχετική αναφορά για την επίδραση του φαινομένου και σε αυτόν τον τομέα. Σημείωνα χαρακτηριστικά:
Μια ιδιαίτερη επίσης σημαντική επίδραση των κλιματικών αλλαγών συντελείται και στην ανθρώπινη υγεία. 
Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή, μιας και δεν υπάρχουν ακόμα ολοκληρωμένες μακροχρόνιες επιδημιολογικές μελέτες και βέβαια υπάρχει και συνεισφορά άλλων παραγόντων που δεν σχετίζονται άμεσα με τη κλιματική αλλαγή, στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. 
Γενικά πάντως μπορούμε να πούμε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την εποχική εμφάνιση αλλεργιών και ενισχύει την έξαρση ασθενειών, όπως η μαλάρια και η χολέρα. 
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί τα προβλήματα αναπνευστικού που δημιουργούνται σε ανθρώπους μετά από μεγάλες πυρκαγιές, από τη μόλυνση του αέρα από τοξικά αέρια σε απόσταση ακόμα και αρκετών χιλιομέτρων από την εστία της πυρκαγιάς[1]
Σύμφωνα με την περιληπτική ανακοίνωση του διήμερου συνέδριου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Επιδημιών (ECDC), η Eυρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έκρηξη επιδημιών και ασθενειών, που μεταδίδονται από έντομα και τρωκτικά, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, καθώς η Γηραιά Ήπειρος γίνεται όλο πιο ζεστή και υγρή. 
Επίσης ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ότι 400% έχει αυξηθεί o αριθμός των κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας σε όλες τις ενδημικές περιοχές της Eυρώπης κατά τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ 70 χιλ. επιπλέον θανάτους ανέφεραν 12 ευρωπαϊκές χώρες μετά από το έντονο κύμα καύσωνα που χτύπησε το καλοκαίρι του 2003 ένα μεγάλο τμήμα της δυτικής Ευρώπης.[2]

[1] Intergovernmental Panel on Climate Change 2007 

[2] «Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην υγεία» Τσιάκος Θεόδωρος. Ειδικός Παθολόγος, Ειδικός Τροπικής Λοιμωξιολογίας, Διδακτωρ Ιατρικης Παν/μιου Βιεννης. 10-11-2008 http://www.iatronet.gr