Σελίδες
▼
2012 ΕΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΟΦΤΩΧΩΝ
Δε μπορώ πατρίδα, να σε βλέπω τοιούτως και των σκοτωμένων τα παιδιά και οι γριγές να διακονεύουν και τις νιές να τις βιάζουν διά κομμάτι ψωμί εις τιμή τους οι απατεώνες της πατρίδος.
(3-9-1843 Από τη διαθήκη του Στρατηγού Μακρυγιάννη)
169 χρόνια μετά η πατρίδα τούτη που με αίμα και θυσίες κέρδισε την ανεξαρτησία της, ζει πάλι μια αδυσώπητη δέσμευση, αυτή τη φορά από τους δανειστές, τις αγορές, το απάνθρωπο κεφάλαιο, και τα αφεντικά της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ και τους ντόπιους υποτακτικούς της.
Η νέα χρονιά φανερώνει την βαθιά ύφεση που σκεπάζει τη χώρα και τη σταδιακή, αλλά σταθερή εξαθλίωση που βιώνουμε σε αυτήν εδώ την εσχατιά της Ευρώπης.
Η σκληρή πραγματικότητα αποτυπώνεται με εφιαλτικό τρόπο στην έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης του 2010 που συνέταξε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Σύμφωνα με την έρευνα το χρηματικό όριο της φτώχειας ανέρχεται σε 7.178 ευρώ ανά άτομο, ενώ για οικογένεια με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, ανέρχεται σε 15.073 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω υπολογίζεται ότι το 20,1% πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι 868.597 νοικοκυριά με περί τα 2.204.800 μέλη, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.
Αυτός ο κίνδυνος φτώχειας είναι υψηλότερος για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) και ανέρχεται στο 23%, ενώ για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 21,3% .Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι οι μετρήσεις για την ανεργία και μερική απασχόληση:Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 544.800 άτομα, ενώ στο προηγούμενο έτος, ανερχόταν σε 488.200 άτομα.
Στον πληθυσμό που απειλείται από τη φτώχεια , την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι άνεργες γυναίκες (40%), τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί (33,4%),τα νοικοκυριά με έναν ενήλικα, ηλικίας 65 ετών και άνω (30,1%), τα νοικοκυριά με 3 ή περισσότερους ενήλικες με εξαρτώμενα παιδιά (29,3%), τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (27,7%), τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (23%)
Από τη µελέτη των δεικτών για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσµού της χώρας προκύπτει ότι η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, επιβάρυνση από τις δαπάνες στέγασης, αδυναµία αποπληρωµής δανείων ή αγορών µε δόσεις, δυσκολίες στην πληρωµή πάγιων λογαριασµών, δυσκολία αντιµετώπισης των συνήθων αναγκών, ποιότητα ζωής) ν αφορά και το φτωχό, αλλά και µέρος του µη φτωχού πληθυσµού.
Το 22,7% του φτωχού πληθυσµού δηλώνει ότι στερείται διατροφής, που περιλαµβάνει κάθε δεύτερη ηµέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του µη φτωχού πληθυσµού εκτιµάται στο 4,2%.
Το 63,3% του φτωχού πληθυσµού και το 19,3% του µη φτωχού έχουν οικονοµική δυσκολία να αντιµετωπίσουν έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες, αξίας περίπου 540 ευρώ.
Περιβαλλοντικά προβλήµατα από παρακείµενη βιοµηχανία ή κυκλοφορία αυτοκινήτων αντιµετωπίζει το 25% του συνολικού πληθυσµού, ενώ ποσοστό 19,1% του ίδιου πληθυσµού αναφέρει ως πρόβληµα τους βανδαλισµούς και την εγκληµατικότητα στην περιοχή του.
Το 27,8% του µη φτωχού πληθυσµού δηλώνει ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το φτωχό πληθυσµό εκτιµάται στο 50,6%.
Το 12,4% του συνολικού πληθυσµού δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωµή δανείων ή δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών.
Το 37,9% του φτωχού πληθυσµού δηλώνει δυσκολία στην πληρωµή πάγιων λογαριασµών, όπως του ηλεκτρικού ρεύµατος, του νερού, του φυσικού αερίου, κ.λ.π.
Το 47,3% του φτωχού πληθυσµού αναφέρει µεγάλη δυσκολία στην αντιµετώπιση των συνήθων αναγκών του µε το συνολικό µηνιαίο ή εβδοµαδιαίο εισόδηµά του.
Το ελάχιστο καθαρό µηνιαίο εισόδηµα για την αντιµετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας, κατά δήλωσή τους, ανέρχεται σε 2.464 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 2.000 ευρώ, ενώ τα µη φτωχά νοικοκυριά 2.580 ευρώ.
Το 19,5% του φτωχού πληθυσµού, το 5,6% του µη φτωχού πληθυσµού και το 8,4% του συνολικού πληθυσµού, δεν διέθεταν ένα τουλάχιστον ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο, ενώ το 1,1% των φτωχών νοικοκυριών, το 6,1% των µη φτωχών και το 9,1% του συνόλου των νοικοκυριών, δεν διέθεταν προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και τα χρειάζονταν, λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα, τα πρώτα εμφανή της πολιτικής του μνημονίου και της λογικής της άγριας οριζόντιας περικοπής του εισοδήματος των μη προνομιούχων αυτής της χώρας.
Τα μέτρα διαδέχονται το ένα το άλλο και δυστυχώς δεν πρόκειται να σταματήσουν. Αυτή η πολιτική είναι βαθιά αντιλαϊκή και αντεθνική. Καίει τη ζωή μας, ξεπουλά το εθνικό μας βιός, οδηγεί τη χώρα στην μιζέρια, στην εξαθλίωση.
Τούτη τη χρονιά οι Έλληνες πρέπει να συναισθανθούν την μοίρα που τους προετοιμάζουν οι ύαινες των αγορών και οι διαχειριστές της κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν.
«Όσοι λοιπόν αισθάνονται ότι έχουν την ηθικήν δύναμιν και το νουν τον αναγκαίο διά να οδηγήσουν τον λαόν εις τον δρόμον της ηθικής εξυψώσεως, εις τον δρόμον της ηθικής εξυψώσεως, εις τον δρόμον της σωτηρίας του. Αυτή η Επανάστασις ημπορεί μόνον να εξασφαλίσει το μέλλον της Δημοκρατίας. Αυτή και μόνον η λαική επανάστασις εις τας ψυχάς και την θέλησιν του λαού ημπορεί να εξασφαλίσει την υπόστασιν της Ελλάδος.» (Αλεξ.Παπαναστασίου)
Τα στοιχεία προέρχονται από την ιστοσελίδα http://www.statistics.gr
To άρθρο δημοσιεύεται επίσης στο http://blokoteam.blogspot.com