Σελίδες
▼
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΠΕΙΛΗ
«Η κλιματική αλλαγή είναι για όλους μας μια πραγματικότητα. Μόλις πριν από λίγες μέρες, για να αναφερθώ μόνο στο τελευταίο παράδειγμα, οι επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι οι παγετώνες της Αρκτικής λιώνουν με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι μπορούσε κανείς να φανταστεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το 40% του καλοκαιρινού στρώματος πάγου που καλύπτει την Αρκτική θάλασσα θα έχει εξαφανιστεί έως το 2050. Παλαιότερες μελέτες είχαν προβλέψει ότι αυτό δεν θα συνέβαινε στα επόμενα εκατό χρόνια.Οι επιστήμονες είναι σαφείς. Πρόσφατα, οι επιφανέστεροι επιστήμονες του κόσμου, υπό την αιγίδα της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, έθεσαν το θέμα με μια άνευ προηγουμένου σαφήνεια.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια πραγματικότητα. Αν δεν αναχαιτιστούν οι συνέπειές της θα μπορούσε να αποβεί ολέθρια, αν όχι καταστροφική, μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Γνωρίζουμε τι πρέπει να πράξουμε. Διαθέτουμε τα οικονομικά προσιτά μέσα και τη τεχνολογία για να δράσουμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα άμεσα.
Αυτό το οποίο δεν διαθέτουμε είναι χρόνος. Ταξιδεύοντας πρόσφατα στο Τσαντ, διαπίστωσα από πρώτο χέρι το ανθρωπιστικό τίμημα της κλιματικής αλλαγής.Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από μια λίμνη και ένα ποτάμιο σύστημα το οποίο έχει συρρικνωθεί στο ένα δέκατο του αρχικού μεγέθους του τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτή τη στιγμή στην Αφρική, οι χειρότερες καταιγίδες όλων των εποχών έχουν απομακρύνει από τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Αυτό μας δείχνει τι πρόκειται να επακολουθήσει. Αν δεν δράσουμε, τα παιδιά μας θα αντιμετωπίσουν χειρότερα προβλήματα από αυτά που αντιμετωπίζει η δική μας γενιά.»
Με αυτή την κραυγή αγωνίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι- Μουν περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και κυρίως τις τρομακτικές φυσικές καταστροφές που προκαλεί, αλλά το κυριότερο θα προκαλέσει τα επόμενα χρόνια στην παγκόσμια κοινότητα, θέτοντας σε ένα συνεχή κίνδυνο τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των πολιτών μετατρέποντας το γήινο περιβάλλον σε αφιλόξενο, «απάνθρωπο» τόπο.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό από τους επιχειρησιακούς κρατικούς φορείς της χώρας μας, αυτούς που συνιστούν τον επιχειρησιακό βραχίονα της πολιτικής προστασίας, να προχωρήσουν σε μια προσπάθεια να προσεγγιστεί το ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών των κλιματικών αλλαγών και ειδικότερα των φυσικών καταστροφών.
«Αυτές οι ευλογίες, όμως, που τόσο απλόχερα μας προσφέρει η φύση, απειλούνται.Απειλούνται, γιατί η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός, που βρίσκεται μαζί μας και μπροστά μας. Ο αριθμός των προσφύγων παντού στον κόσμο, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει διπλασιαστεί. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα:
πλημμύρες, ξηρασία, πυρκαγιές – τα ζούμε – κύματα καυσώνων και μάλιστα, όλο με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα.»
Έτσι ξεκίνησε την εναρκτήρια ομιλία του ο Πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, τον περασμένο Οκτώβριο, εκφράζοντας την ιδιαίτερη ανησυχία για το φαινόμενο της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.
Τρία χρόνια νωρίτερα ο τ. Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα του 11th Economist Conferences Government Roundtable-Unveiling new global priorities Brainstorming with world leaders, εξέφραζε τη δική του αγωνία λέγοντας:
«η υπερθέρμανση του πλανήτη και το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου συνιστούν σοβαρή απειλή, που οφείλουμε να την προλάβουμε και όχι να την κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.»
Η κλιματική αλλαγή, είναι μια συνεχή διαδικασία στη γήινη ιστορία.
Τέτοιες αλλαγές έχουν καταγραφεί στο ρου της ιστορίας, πολλές ως αποτέλεσμα μεμονωμένων ακραίων γεγονότων που δημιούργησαν απότομα μεγάλες κλιματικές αλλαγές που συντελέστηκαν σε βάθος δεκαετιών.
Καταγράφηκαν όμως και περιπτώσεις που διαπιστώνεται περιοδικότητα στις κλιματικές αλλαγές με κλίμακα μεγέθους που ποικίλει από μερικές χιλιάδες ως και μερικά εκατομμύρια έτη.
(από τη μεταπτυχιακή εργασία στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας 2011)