Σελίδες

"Ρωξάνη" Ρομποτικό όχημα έρευνας και διάσωσης.



Είχαμε ακούσει γιά τη Ρωξάνη (ROXANE), ένα καινοτόμο αυτοματοποιημένο όχημα ανεύρεσης επιζώντων μετά από φυσικές καταστροφές,που κατασκεύασαν ο Γαβριήλ Καρπάθιος και Κωνσταντίνος Αγγελος Παντελής, φοιτητές του Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας.
Το ρομποτικό όχημα ανεύρεσης επιζώντων κατασκεύασαν στο πλαίσιο της πτυχιακής τους εργασίας, υπό την εποπτεία του καθηγητή Δημήτρη Πογαρίδη και με χρηματοδότηση από το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΤΕΙ Καβάλας.



Το ρομποτάκι το οποίο και καταίλαβε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό ανάδειξης, από το κοινό, της καλύτερης ρομποτικής κατασκευής στο πλαίσιο της έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας Athens Digital Week 2009, το είδαμε πρόσφατα στη Δ.Ε.Θ στο πληροφορικαό κέντρο των ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ.



Το σύστημα R.OX.AN.E (Ρομποτικό Όχημα Ανεύρεσης Επιζώντων) αποτελείται από δύο μέρη: Το κέντρο ελέγχου και το τηλεκατευθυνόμενο ρομποτικό όχημα. Το κέντρο ελέγχου διαθέτει σύστημα τηλεκατεύθυνσης και τηλεελέγχου, οθόνη LCD 7'' στην οποία μεταφέρεται η εικόνα που βλέπει η κάμερα του οχήματος, ένα hands-free για ακουστική επικοινωνία με τον επιζώντα, καθώς και δύο οθόνες υγρών κρυστάλλων, που δείχνουν κάθε στιγμή στον χειριστή τη λειτουργική κατάσταση του οχήματος, ώστε να μπορεί να το αποσύρει όταν χρειάζεται. Ο χειριστής λαμβάνει έτσι, μέσω του κέντρου ελέγχου, τις κατάλληλες οπτικοακουστικές πληροφορίες για τον εντοπισμό του επιζώντα και την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης.
Το όχημα κινείται με ερπύστριες μεγάλου ανοίγματος που του επιτρέπουν να κινείται με ευκολία σε ανώμαλο έδαφος (π.χ. χαλάσματα) χωρίς να ανατρέπεται. Διαθέτει κάμερα νυκτερινής λήψης με δυνατότητα περιστροφής 180 μοιρών οριζόντια και 90 μοιρών κατακόρυφα, μικρόφωνο και ηχείο για αμφίδρομη ηχητική επικοινωνία χρήστη-οχήματος, καθώς και ανιχνευτή διοξειδίου του άνθρακα (που μπορεί να ανιχνεύει την ανθρώπινη αναπνοή). Ο εντοπισμός, δηλαδή, επιζώντων μπορεί να γίνει είτε οπτικά, μέσω της κάμερας, είτε ηχητικά, είτε μόνο μέσω της αναπνοής του επιζώντος.
Επίσης, το όχημα διαθέτει ανιχνευτή καπνού και σύστημα πυρόσβεσης ώστε να μπορεί να σβήσει μικρού μεγέθους εστία φωτιάς, που μπορεί να απειλεί τον επιζώντα. Επιπλέον το όχημα φέρει ένα αυτόματο σύστημα φώτων πλοήγησης, έναν πομπό GSM που δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού του στίγματος του οχήματος μέσω δορυφόρου, δυνατότητα αυτοελέγχου των αισθητηρίων και των ενεργοποιητών του μέσω Διαδικτύου και τοπικού δικτύου.
Η κατασκευή της ROXANE κόστισε 1.200 ευρώ. Εάν πάντως το όχημα βρει το δρόμο του για τη μαζική παραγωγή, το κόστος του δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ, υποστηρίζει ο επιβλέπων καθηγητής Δ. Πογαρίδης.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά αντλήθηκαν από www.ekt.gr