Συνέντευξη Προέδρου ΕΑΠΣ Γιάννη Σταμούλη στο liberal.gr

Είχαμε ενημερώσει από τον Μάιο τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα για τις τεράστιες ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Το πόσο υποστελεχωμένο αυτό είναι, ότι τα εναέρια μέσα που πετούν, είναι πολύ λιγότερα απ’ όσα φαίνεται ότι διαθέτουμε, πως πάρα πολλά πυροσβεστικά οχήματα είναι καταπονημένα και ελαττωματικά και ότι δύσκολα θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε φέτος απέναντι σε μια μαζική εκδήλωση πυρκαγιών. Εκείνος είχε κουνήσει με κατανόηση το κεφάλι του, και μας είχε διαβεβαιώσει ότι η αντιπυρική περίοδος θα μας βρει και φέτος αρκετά προετοιμασμένους.

Τα λόγια είναι του Γιάννη Σταμούλη, προέδρου της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος που σε μια ανάπαυλα της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο, όπου και συμμετέχει, μίλησε στο Liberal για την σημερινή κατάσταση της υπηρεσίας και για τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας. 

Κάνει λόγο για ένα μικρό μόνο αριθμό ικανών επιχειρησιακά αεροσκαφών, και για ελικόπτερα που εντάχθηκαν μόλις πριν λίγες ημέρες στον σχεδιασμό, αποκαλύπτοντας ότι ο κ. Τόσκας απέδιδε τις καθυστερήσεις σε ενδο-υπηρεσιακό «σαμποτάζ». Χρεώνει στον υπουργό ότι δεν βρήκε καμία από τις εναλλακτικές λύσεις που είχε υποσχεθεί προκειμένου να αντισταθμίσει τα δεδομένα προβλήματα της Πυροσβεστικής, ενώ διαφωνεί με την στάση αρκετών μελών της κυβέρνησης που αναζητούν σε θεωρίες συνωμοσίας το άλλοθι για τις τεράστιες ελλείψεις του Σώματος.

«Στην Ελλάδα η πυροπροστασία θεωρείται μείζονος σημασίας πολιτικά θέμα από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο. Μετά τον Οκτώβριο οι πάντες παύουν να ασχολούνται, αφού ο αριθμός των πυρκαγιών ελαττώνεται, άρα και το πολιτικό κόστος. Έτσι, το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για τις πυρκαγιές είναι αμιγώς εποχικό» όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σταμούλης.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη